Over Corona zelf en zijn voorgangers



Even over Corona zelf nu


Ik ben eens gaan zoeken hoe Corona nu wordt doorgegeven. Weet jij hier al de correcte informatie van? Doe vooral zelf ook eens de test!Unicef stelde een test op om mensen in te lichten over Corona en zo zichzelf en hun geliefden kunnen veilig en gezond houden. Klik op de link om je eigen kennis te testen!


Unicef Corona Test

De verspreiding van Corona







Over Corona gaan zeer veel verhalen over hoe je het kan krijgen: via hoesten, lichaamssappen, aanrakingen, dieren... Een overspoel van informatie die dan soms later weer wordt ingetrokken na verder onderzoek. Je zou als non-viroloog op den duur niet meer weten wat nu klopt en wat al achterhaald is.

Wat duidelijk is, is dat de anderhalve meter afstand het meest effectief is. Ook het handen wassen gedurende 20 en het vermijden van fysiek contact met risicopatiënten zijn belangrijke maatregelen om na te leven. Een aanvulling op die eerste maatregelen is het dragen van een mondmasker voor personen vanaf 12 jaar.
Er wordt veel gesproken dat de informatie-verschaffing onduidelijk is en dat de persconferenties te ingewikkeld zijn. Er is nochtans een zeer duidelijke site opgesteld waar de FAQ's worden beantwoord. Is het dan nog steeds niet duidelijk, kan je nog bellen naar de Corona-infolijn voor nog meer informatie.


Zagen we dit al eerder in de geschiedenis?

1) De pest


De grote pestepidemie van de 14e eeuw zorgde ervoor dat mensen hoge koorts kregen, verward raakten en grote bulten in de liezen, oksels of hals kregen. Deze Zwarte Dood werd in dit tijdskader vaak gezien als een straf van God. Door de lange processies kreeg de ziekte natuurlijk de kans zich nog veel meer te verspreiden. 

Vooraanstaande artsen gingen dan weer in de sterren en de stand van hemellichamen op zoek naar de oorzaak van de ziekte. Zo zou het de sterke lucht geweest zijn die de ziekte verspreidde. Daarom gingen pestdokters hun patiënten te lijf met dikke mantels en een masker met glazen ogen met een kruidenmix in de snavel om de lucht tegen te houden.



De aartsbisschop van Milaan liet de eerste drie huizen waar de pest werd geconstateerd, dichtmetselen met de bewoners nog in het huis. Zo werden wrede maatregelen als aderlaten en met kwik besmeerd in een oven geplaatst worden, het leven in geroepen. 


In de 19e eeuw werd dan de werkelijke oorzaak van de pest ontdekt: Aziatische vlooien besmetten de rattenpopulatie van Europa. De vlooien die de bacterie meedroegen zouden via handelsschepen en mensen worden verspreid. De verbetering van hygiene in de 14e eeuw lag wellicht aan de vermindering van zieken, maar dat is nooit officieel bevestigd geweest.

De pest kan echter nog steeds toeslaan. Zoals in 2017 op het eiland Madagaskar, waar door slecht sanitair en mindere hygiene nog honderden slachtoffers vielen. 
 

2) Typhoid Mary

In het begin van de twintigste eeuw worden in een welvarende bankiersfamilie in NewYork 6 van de 11 familieleden ernstig ziek. Diagnose: buiktyfus, een infectie aan de darmen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Al snel komt gezondheidsexpert George Soper achter de superverspreider: Mary Mallon.

Mary was een kok in de zomerresidentie van de bankiersfamilie. In de gezinnen waar Mallon ging koken, waren al 22 mensen gestorven aan buiktyfus. Toeval of niet? Dit is een van de eerste keren dat de wetenschap in aanraking komt met een zogenaamde gezonde drager: iemand die ziektekiemen heeft en die kan doorgeven, maar die zelf weinig of geen symptomen heeft. 

De meerdere pogingen van de gezondheidsinstanties om Mary te onderzoeken zijn tevergeefs want zij vertrouwt die mensen die urine of stoelgang van haar willen, helemaal niet! Daarom gaan 5 politieagenten Mary ophalen om in strikte quarantaine te plaatsen. Na testen wordt bevestigd dat zij effectief een gezonde drager is.


Intussen heeft ze de bijnaam “Typhoid Mary” (“Tyfus Mary”) gekregen. Na zes jaar vechten voor haar vrijheid met advocaten wordt ze door een nieuwe gezondheidscommissaris terug vrijgelaten onder de voorwaarde dat ze nooit nog als kok zou gaan werken. Onder de schuilnaam Mary Brown gaat ze echter al snel terug werken als kok omdat dit het enige is wat ze echt kan. Overal waar ze komt breekt buiktyfus uit en zorgt ze ervoor dat ze snel weg is. Tot zo'n vijf jaar later de politie haar toch weer weet te onderscheppen.
Op haar quarantaine-eiland sterft Mary op 69jarige leeftijd aan een longontsteking. 51 besmettingen met buiktyfus en 3 doden zijn met zekerheid aan haar toegeschreven, maar dat is hoogstwaarschijnlijk nog meer door alle niet-gedocumenteerde werkplekken. 


Liedje van de week


Uiteraard moeten we Nederlandstalige muziek en Vlaamse artiesten steunen in een ook voor hen zeer onzekere periode. Daarom koos ik deze week voor Niels Destadsbader en Miguel Wiels, die een lied schreven tegen Corona, voor de fans. Ik heb gekozen voor de intieme, akoestische versie in plaats van de andere poppy song.

Bronvermelding


FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (n.d.) Geraadpleegd via https://www.info-coronavirus.be/nl/. Geraadpleegd op 25/4/2020. 


Qmusic - België (8/4/2020) Niels Destadsbader brengt ‘Nooit Alleen’ om jou een hart onder de riem te steken. Geraadpleegd via https:// www.youtube.com/watch?v=HgAJLznyK6s&feature=youtu.be. Geraadpleegd op 24/4/2020. 

Unicef (18/3/2020) Fact or fiction: How much do you know about the coronavirus disease (COVID-19)? Geraadpleegd via https://www.unicef.org/coronavirus/fact-or-fiction-how-much-do-you-actually-know-about-coronavirus-covid-19?fbclid=IwAR1uzvgxK00nJ2QWwJe6W8lj6gnBj5W4t0HTgnnbywtufGTZ5yVVOQnOULA. Geraadpleegd op 25/4/2020. 



Verstraete, A. ( 11/4/2020) "Typhoid Mary": het tragische verhaal van "superverspreider" Mary Mallon. Geraadpleegd via

n.n. (n.d.) Middeleeuwse oorzaken en behandelingen van de pest. Geraadpleegd via https://isgeschiedenis.nl/nieuws/middeleeuwse-oorzaken-en-behandelingen-van-de-pest. Geraadpleegd op 25/4/2020

Reacties

  1. Hey Britt. Goed dat je ons eerst wat informatie geeft over corona. Ik had nooit van Typhoid Mary gehoord, zeer interessant!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts