Financiële kant van de lockdown

De onzeker tijden van een werkende student

Door de Corona-maatregelen zijn alle HoReCa-zaken bijna onmiddellijk gesloten op vrijdag 13 maart. Ook alle niet-noodzakelijke winkels (dus alles met uitsluiting van supermarkten) moesten hun deuren sluiten. Dit brengt uiteraard financieel een heuse onzekerheid met zich mee.

Hoe zit dat nu met jobstudenten?

De een miljoen tijdelijk werkloze Belgen kunnen door de RVA een uitkering krijgen. Er wordt ook een forfait en een premie uitgegeven. Deze coronaprocedure kan ingeroepen worden door alle bedrijven die moeten sluiten, maar ook door bedrijven die geconfronteerd worden met een tijdelijke daling van hun cliënteel, productie, omzet, bestellingen… De regeling geldt dus voor iedereen die tijdelijk geen werk meer heeft door de coronacrisis, waarvan werken hun hoofdbezighouding is.


De personen die hier dus buiten de regeling vallen zijn de mensen die naast de weggevallen job, ook nog een andere bezigheid hebben. Hieronder dus vooral de studenten. De studenten met een weekendjob verliezen ook hun inkomens maar worden in geen enkele regeling meegenomen. Ook een vakantiejob vinden zal zo moeilijker worden omdat vast personeel voorrang zal krijgen. Er zal geen overschot meer zijn om budgetten uit te rekken voor studentenjobs.  
Dit betekent voor sommige studenten toch een groot probleem omdat zij financieel vaak afhankelijk zijn van hun jobs voor de huur van een kot, aankoop van kleren, etc. Ikzelf hoop dat ik wel terug in het burgerrestaurant kan gaan werken
Ik heb hierover opnieuw mijn mening laten horen bij de nationale oproep. Het artikel geschreven bij mij passage op MNM in Generation M vindt u hier.

Onzekere tijden in de historie

Uiteraard hebben we in de geschiedenis ook al enkele financieel onzekere tijden gekend. Ik heb het hier over twee grote en herkenbare economische crisissen.

Black Friday

De beurscrash van 1929 is uiteraard een zeer gekende economische ramp. Het ineenstorten van de beurzen van Wall Street NY, zorgden voor de crisis in de jaren '30. 

Op donderdag 24 oktober 1929 zijn de koersen dan zodanig gedaald dat aandeelhouders in paniek hun aandelen massaal verkochten. Dit zorgde er uiteraard voor dat de koersen volledig de grond in gingen. Deze dag zou de geschiedenis ingaan als Zwarte Donderdag. Het zou nog tot 1954 duren om de markt volledig te laten herstellen.

Nu is die zwarte vrijdag nog steeds zeer bekend. Dit is voornamelijk in Amerika bekend onder de naam Black Friday. Deze koopjesdag is ook al naar Europa overgewaaid. Winkels geven veel korting en promoties op de vrijdag na Thanksgiving. 

Black Friday pulled in a record $6.22 billion in online sales: Adobe
Black Friday brengt jaarlijks waanzinnige fragmenten met zich mee van mensen die om middernacht direct winkels binnenlopen om zo meteen de grootste koopjes in de wacht te slepen.
Gelukkig worden we er dus ieder jaar aan herinnerd dat het goed gaat met de economie en dat we de kans hebben al deze aankopen te doen. Ik hoop dat we in 2021 op 13 maart met het hele gezin kunnen gaan eten en genieten van het weer samen zijn. De kleine momenten die we nu niet meer hebben, meer appreciëren.

Crisis in Europa

Een crisis die we in België heel duidelijk meegemaakt hebben is de Europese staatsschuldencrisis. Eind 2009 kon het Europese Griekenland hun schulden niet meer afbetalen na de twee jaar durende wereldwijde kredietcrisis. Dit was het begin van een financieel onstabiele periode in Europa. Zelfs de monetaire unie van de euro kwam hierdoor in gevaar. Pas in 2014 was deze crisis min of meer overwonnen.
België ging over tot het uitdelen van kasbons wat uiteindelijk 5,7 miljard euro opleverde. De crisis beïnvloedde de hele Europese Unie en zelfs Japan heeft hier staatsschulden door opgebouwd.

Liedje van de week

Deze week zou het 65ste Eurovisiesongfestival plaatsvinden. Tot mijn grote spijt kan ook dit niet doorgaan door het Coronavirus. Deze hoogdagen van buitengewone acts zijn jaarlijks een waar feest voor mij, maar die worden nu vervangen door online shows. Uit eerbetoon aan de wedstrijd gaan we voor een tweede maal op deze blog een Eurosong liedje als liedje van de week hebben. 


Deze keer is het Rusland geworden. Little Big met 'UNO' is volgens mij de abnormaalste en gekste inzending van dit jaar. Maar bij het  Eurovision Song Contest kan alles, dus: ENJOY!



Bronvermelding


FOD Finanaciën. (n.d.) Steunmaatregelen betreffende het Coronavirus (Covid-19). Geraadpleegd via https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

De Rouck, P. (23 maart 2020) De gevolgen van tijdelijke werkloosheid voor uw budget. Geraadpleegd viahttps://www.tijd.be/netto/loopbaan/de-gevolgen-van-tijdelijke-werkloosheid-voor-uw-budget/10215843.html. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

MNM. (12 mei 2020) "Ik kan mijn kot niet betalen, want door corona zit ik zonder studentenjob". Geraadpleegd via https://mnm.be/geldwerk/ikkanmijnkotnietbetalenwantdoorcoronazitikzonderstudentenjob. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

n.n. (n.d.) Beurskrach van 1929. Geraadpleegd viahttps://nl.wikipedia.org/wiki/Beurskrach_van_1929. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

n.n. (n.d.) Europese staatsschuldencrisis. Geraadpleegd viahttps://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_staatsschuldencrisis#Belgi%C3%AB. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

n.n. (n.d.) Eurovisiesongfestival 2020. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival_2020. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

Eurovision Song Contest. (12 maart 2020) Little Big - Uno - Russia 🇷🇺 - Official Music Video - Eurovision 2020. Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=L_dWvTCdDQ4. Geraadpleegd op 12 mei 2019.

Reacties

  1. Dag Britt, dank je wel voor deze blogpost! Het is heel interessant om te lezen hoe de geschiedenis effect heeft op onze hedendaagse maatschappij. Het liedje dat je er steeds bij plaats geeft een leuke touch aan je blog! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts